Collectieve zorgverzekering met korting blijft mogelijk

Wie een collectieve zorgverzekering heeft, hoeft niet bang te zijn dat er volgend jaar een streep gaat door de premiekorting. Net als dit jaar mogen zorgverzekeraars ook in 2021 maximaal 5 procent korting verstrekken op de zorgverzekering. Dit blijkt uit een kamerbrief die Minister Van Rijn onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Wel onderzoekt de overheid het nut van collectieven.

De mogelijkheid om te kiezen voor een collectieve zorgverzekering dateert uit 2006. Het idee erachter was het verlagen van de kosten, onder andere door centrale zorgafspraken,  serviceverlening en administratie. Jij als verzekerde profiteert vervolgens van deze lagere kosten in de vorm van korting op de verzekeringspremie.

63 procent heeft een collectieve zorgverzekering
Het percentage collectief verzekerden is de afgelopen jaren afgenomen van 67 procent in 2016 naar 63 procent in 2020. Ondanks de daling gaat het nog steeds om een fors percentage. Hetzelfde geldt voor het aantal collectieven zelf, waar er in 2020 nog 47.000 van zijn. In de afgelopen jaren zijn er relatief veel kleine collectieven samengevoegd. Hierdoor is het aantal verzekerden per collectief gegroeid van 177 naar 232 deelnemers. De meeste collectiviteiten lopen via werkgevers.

Hoogste korting voor werkgevers en studenten
In 2020 biedt de helft van de collectiviteiten de maximaal toegestane korting van 5 procent. Het gaat daarbij om de premie van de basiszorgverzekering. De hoogte van de korting verschilt per doelgroep. Werkgevers en studenten zijn met 4,1 procent het best af. Gemeenten volgen met 2,8 procent. Patiëntenverenigingen zijn hekkensluiter en moeten genoegen nemen met een gemiddeld 2,1 procent lagere premie.

Collectieve zorgverzekering onder het vergrootglas
De overheid onderzoekt al enige tijd het effect van collectieve zorgverzekeringen. Het oorspronkelijke doel was om de zorgkosten zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door de dekking van de zorgverzekering af te stemmen op verzekerden in het collectief. Zo heeft dekking voor typische ouderdomskwalen weinig meerwaarde voor een student. Zorgverzekeraars kunnen daar in een collectief rekening mee houden. Uit een steekproef blijkt dat in 89 procent van de collectiviteiten daadwerkelijk specifieke afspraken worden gemaakt, als aanvulling op de reguliere basiszorgverzekering.

Geen van alle collectieve zorgverzekeringen kan aantonen dat de verstrekte korting daadwerkelijk te maken heeft met een besparing op de (zorg)kosten, zo rapporteert Van Rijn. De vraag is in hoeverre de collectiviteitskorting een sigaar uit eigen doos is. Bijvoorbeeld omdat verzekeraars eerst hun standaard tarief verhogen om daar vervolgens korting over te geven. In die situatie betalen verzekerden die geen korting krijgen mee aan het voordeel van anderen. Om deze effecten tegen te gaan is de maximaal toegestane korting vorig jaar van 10 naar 5 procent verlaagd.

Het totaal aantal zorgpolissen daalt, terwijl de diversiteit toeneemt. Dit tot tevredenheid van de politiek. Als verzekerde heb je weinig aan zorgverzekeringen die qua inhoud hetzelfde zijn en waar alleen de prijs verschilt. Collectieven kunnen bijdragen aan de variatie. Het kabinet blijft in de gaten houden of dat daadwerkelijk het geval is. Check bij het vergelijken van zorgverzekeringen zelf ook goed of aansluiting bij een collectief in jouw situatie echt voordeel oplevert.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Verheijden Financieel Adviesgroep maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie